Καλλιτεχνικά,Κινηματογράφος,Σκέψεις

Κινηματογράφος-η ανουσιότητα του στέρεο


Σήμερα είπα να ασχοληθώ με ένα θέμα που γνωρίζω αρκετά καλά. Την στερεοσκοπική όραση και την σχέση της και χρήση της στον κινηματογράφο.

Στερεοσκοπική όραση για όσους δεν γνωρίζουν την ορολογία είναι αυτό που λένε στους κινηματογράφους 3D. Η λογική του πως δουλεύει είναι ίδια με την λογική το πως δουλεύουν και τα μάτια μας. Κινηματογραφούν όλες τις σκηνές με δύο κάμερες σε δύο διαφορετικές  θέσεις και μερικές φορές και με μικρές στροφές έτσι ώστε να υπάρχει 100% επικάλυψη της σκηνής. Όπως στο παρακάτω σχήμα που έφτιαξα.

stereo-Model

Άρα όπως και τα μάτια μας βλέπουν δύο εικόνες με διαφορετική προοπτική έτσι έχουμε και εμείς δυο βίντεο με διαφορετική προοπτική. Το μόνο που μένει τώρα είναι ένας τρόπος να προβάλουμε την μια εικόνα στο ένα μάτι και την άλλη στο άλλο.

Για αυτό το πρόβλημα υπάρχουν πολλές λύσεις. Αυτή που χρησιμοποιείται στους κινηματογράφους είναι τα γυαλιά πολωμένου φωτός (polarized glasses). Δεν θα μπω σε πολλές λεπτομέρειες αλλά η ουσία είναι ότι η μία εικόνα προβάλλεται με οριζόντια πόλωση και η άλλη με κατακόρυφη. Τα γυαλιά στην συνέχεια το ένα φιλτράρει τα οριζόντια κύματα και το άλλο τα κατακόρυφα ως αποτέλεσμα να φτάνει μόνο μια εικόνα σε κάθε μάτι.

γιά όποιον θέλει λεπτομέριες
http://en.wikipedia.org/wiki/Polarization

http://en.wikipedia.org/wiki/Polarized_3D_glasses

Αυτό που ήθελα να πω βέβαια είναι λίγο άσχετο με την όλη εξήγηση του πως δουλεύει το 3d αλλά νομίζω ότι κάποιος πρέπει να έχει μια σφαιρική ιδέα του θέματος.

Εχθές πήγα και είδα το UP, καταπληκτική ταινία και συγκινήθηκα και λίγο (κάτι που σπάνια παθαίνω σε ταινίες). Δεν το είδα σε στέρεο και δεν το μετάνιωσα. Νομίζω ότι αν κάποιος το έβλεπε σε στέρεο θα έχανε όλη την μαγεία της υπόθεσης και θα αφαιρούταν στο να χαζεύει τι ωραίο είναι το 3d.

Έχω παρατηρήσει ότι σε κατακόρων χαζές ταινίες (βλέπε. «βλέπω το θάνατό σου 4) της προβάλουν σε 3d ώστε κάποιος να πάει και να χαζεύει το 3d χωρίς να τον νοιάζει άμα η ταινία είναι σκουπίδι ή όχι.

Επίσης υπάρχει η άποψη ότι το Hollywood προσπαθεί να ενσωματώσει το 3d σε όλες τις ταινίες ως ένα τρόπο για να σταματήσουν να διακινούνται από το Internet πριν βγουν σε dvd.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν χρειάζεται σε όλες τις ταινίες γιατί δεν έχουν κάτι να δώσουν παραπάνω και δεύτερο και πιο σημαντικό…είναι κουραστικό. Τα μάτια κουράζονται πολύ περισσότερο από το να δεις μια ταινία κανονικά και πολλές φορές φεύγεις από την αίθουσα με πονοκέφαλο.

Η ταινία avatar το Δεκέμβρη (2009) θα είναι και η πρώτη ταινία παγκοσμίως που δεν θα προβληθεί σε 2d. Δεν θα την δω.

Advertisements
Κλασσικό

2 thoughts on “Κινηματογράφος-η ανουσιότητα του στέρεο

  1. ας το κάνουν κι αυτό (να απαγορευσουν το 2d) και μετά να δω πως θα τα αγοραζουν τα τηλεοπτικά δίκτυα να τα προβάλλουν εκατοπενήντα φορές το χρόνο… εκτός αν θα τα βγάζουν σε 2d μετά..
    προσωπικά δεν έχω όρεξη να δω ταινία που θα κουράσει τα μάτια μου που είναι ήδη κουρασμένα από τις ώρες που περνώ αναγκαστικά μπροστά από τον υπολογιστή στη δουλειά..

    • Το κυρίως πρόβλημά μου είναι ότι τις ταινίες που έχουν γυριστεί σωστά και μπορείς να ευχαριστηθείς όντως το 3D (αυτό που θα πω ισχύει στην Ελλάδα κυρίως) δεν τις προβάλλουν σε 3D ενώ από την άλλη ξετρυπώνουν κάθε σκουπίδι που δεν θα πήγαινε απολύτως κανένας (με πολύ κακό 3D συνήθως) και το προβάλλουν σε 3D για να μαζέψουν λεφτά.

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s