Επικαιρότητα

πρόταση-επέκταση για τον εκλογικό νόμο


Επειδή έτσι όπως πάει το θέμα σύντομα θα ψηφίζουμε  στις βουλευτικές εκλογές μόνο κόμμα και όχι πρόσωπα (τα πρόσωπα των βουλευτών θα τα αποφασίζει το κόμμα για εμάς) σκέφτηκα να εμπλουτίσω λίγο αυτή την ιδέα με ένα λίγο ίσως άδικο για μερικούς αλλά κατά βάση πιο αντικειμενικό σύστημα (κατ επέκταση θα μπορούσε ισχύσει και μέσα στην βουλή).

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή από την στιγμή που δεν ψηφίζουμε πρόσωπο το ψηφοδέλτιο μπορεί να είναι απλά ένα. όπως στο παράδειγμα παρακάτω. 

Έτσι μαυρίζοντας το κατάλληλο κουτάκι τα ψηφοδέλτια θα μπορούν να μπουν αυτόματα σε έναν υπολογιστή και να μετρούνται οι ψήφοι σωστά πιο γρήγορα, πιο φιλικά προς το περιβάλλον (λιγότερο χαρτί) και εν τέλη ίσως και με χαμηλότερο κόστος.

Η μεγάλη μαγκιά όμως δεν είναι εδώ αλλά στον φάκελο. Όπως βλέπουμε ο κάθε φάκελος θα έχει επάνω ένα barcode το οποίο θα τυπώνεται πριν ψηφίσει κάποιος. Πως θα προκύπτει όμως αυτό το barcode;

Για να εξηγήσω την ιδέα μου γυρνάμε λίγο στα κόμματα και στο προεκλογικό τους πρόγραμμα. Το κάθε κόμμα έτσι θα πρέπει να βγάζει ένα συνοπτικό και απλό προεκλογικό πρόγραμμα 10 σελίδων.  Όλα τα προγράμματα θα μπαίνουν σε έναν ενιαίο τόμο ο οποίος θα είναι διαθέσιμος σε όλους είτε ηλεκτρονικά είτε εκτυπωμένος. (240 σελίδες)

Εννοείται ότι για να έχει ο κόσμος χρόνο να το διαβάσει η προεκλογική περίοδος θα εκταθεί στους 3 μήνες.

Οι αφίσες και οι διαφημίσεις στα ΜΜΕ απαγορεύονται, όπως και επίσης από την στιγμή που οι υποψήφιοι δεν παίρνουν σταυρούς δεν υπάρχει καν λόγος να βγουν να μιλήσουν. Τι να πουν άλλωστε. Γιαυτό υπάρχει το πρόγραμμα του κόμματος.

Εκτός από το πρόγραμμα το κάθε κόμμα θα πρέπει να βγάζει και 100 ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής 2400 (ερωτήσεις σύνολο από όλα τα κόμματα) . Ένα σύστημα θα διαλέγει 3 τυχαίες ερωτήσεις από κάθε κόμμα (72 ερωτήσεις) στις οποίες θα πρέπει ο κάθε πολίτης να απαντάει (με κουτάκια πάλι). Το σύστημα θα βρίσκει το ποσοστό των σωστών απαντήσεων και θα διαμορφώνεται ένα σκορ. Αν πιάσεις πχ το 80% των απαντήσεων, η ψήφος σου θα μετράει για 1×0.8 = 0.8ψήφος. Έτσι όποιοι ξέρουν καλύτερα τι προτείνει το κάθε κόμμα η ψήφος τους θα μετράει περισσότερο, μιας που θα είναι πιο συνειδητοποιημένη.

Οι ερωτήσεις θα είναι τόσες πολλές που και να κυκλοφορήσουν θα είναι δύσκολο να της μάθει κάποιος όλες απέξω.

Επίσης η ψηφοφορία επειδή δεν θα είναι υποχρεωτική ο κάθε ένας για κάθε φορά που δεν ψηφίζει θα χάνει το 0.05 του σκορ του. Έτσι με το barcode που θα περιέχει μόνο το δείκτη και καμία άλλη πληροφορία μαζί με το ψηφοδέλτιο θα καταμετρούνται αυτόματα από το σύστημα.

Άντε και περαστικά μας.

 

Advertisements
Κλασσικό

2 thoughts on “πρόταση-επέκταση για τον εκλογικό νόμο

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s