ότι νάναι,Ειρωνία,Ιστορίες ανθρώπων

Ένα περίεργο σόι


Κάποτε υπήρχε ένα σόι. Κομματάκι περίεργο θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω παρατηρώντας τον υπόλοιπο κόσμο. Για να ευσταθεί ο χαρακτηρισμός περίεργο θα πρέπει να υπάρχει και ένα μέτρο σύγκρισης του μέσου συνηθισμένου. Δεν ξέρω πως μπορεί να είναι αυτό το μέσο συνηθισμένο σόι αλλά συνήθως από την μικρή εμπειρία που έχω αποκτήσει σε ένα επίπεδο δρα αρμονικά και σε ένα άλλο έχει εχθρικές σχέσεις κυρίως λόγο οικονομικών/κληρονομικών ή ζηλοφθονικών ερεθισμάτων.  Τα ενστικτώδη ερεθίσματα επιβίωσης φαίνονται πιο άμεσα σε έναν τέτοιο κοινωνικό κύκλο.

Σε όλες τις περιπτώσεις όμως μπορεί κάποιος να παρατηρήσει πολλά κοινά μεταξύ των οικογενειών, σε χαρακτήρες, σε συμπεριφορές. Αυτά οφείλονται στις τριβές και στην αρχή διατήρησης και μετάδοσης της ενέργειας σε ένα επίπεδο προσωπικοτήτων. Υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις που η τριβή τους γράφει στα αρχίδια και από την πολύ παράπλευρη ραδι-ενέργεια (ράδιο αρβύλα, κουτσομπόλικο-μαλακία) και παράγει κάτι περίεργο.

5 αδελφές και 10 παιδιά. Η κάθε μια είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη και όσο αφορά τα παιδιά τους …ισχύει πάλι το ίδιο με μόνο μικρές εξαιρέσεις.  Η πολυμορφία στο μεγαλείο της. Όταν το σκέφτομαι λίγο καλύτερα θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω και σαν ένα μικρό καθρέφτη της κοινωνίας.

 

Οικογένειες Α και Β

Για ένα περίεργο λόγο οι δύο οικογένειες από τις 5 έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Παρόμοια ιστορική εξέλιξη και εν τέλη οι μόνοι που διατηρούν μια ελάχιστη αλλά άνετη και κατανοητή σχέση μεταξύ τους που πέρα από τις μητέρες επεκτείνεται και στα παιδιά.

Θα τις πάρω ως μέτρο σύγκρισης παρόλα που και αυτοί αν και ξεφεύγουν από το πρότυπο του μέσου ανθρώπου, όπως τον παρουσιάζουν τα πουλημένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τείνουν προς το πραγματικότητα . Δεν θα υπονοήσω ποτέ ότι είναι τέλειοι, απλά οι σχέσεις  μεταξύ τους μπορούν να χαρακτηριστούν καλές με μόνη εξαίρεση ο πατέρας τους που αποτελεί διαφορετική ιστορία αρκετά σύνθετη αλλά ακόμα και εκεί πλέον η απουσία του πιθανόν έπαιξε έναν θετικό καταλυτικό ρόλο.

Το οικονομικό τους υπόβαθρο μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί μέσο προς χαμηλό. Με μόνη εξαίρεση μια μικρή βοήθεια από τον πατέρα στην μία οικογένεια τα δύο παιδιά και η μητέρα ζούσαν αποκλειστικά με έναν μισθό (της μητέρας). Έτσι τα παιδιά πέρναγαν άπειρες (αν όχι όλες) τις ώρες μόνα τους στο σπίτι. Μπλέξανε με κακές παρέες και κακές συνήθειες όσο μπλέκουν όλα τα παιδιά πάνω κάτω. Παρόλα αυτά ξέροντας που πρέπει να πατήσεις στοπ κατάφεραν το ένα παιδί από την κάθε οικογένεια να περάσει σε μια σχολή και να την τελειώσει. Ο ένας από τους δύο έφτασε ακόμα παραπέρα κάνοντας και μεταπτυχιακό στο εξωτερικό (με υποτροφία φυσικά γιατί δεν θα μπορούσε οι οικογένεια με τίποτα να το καλύψει, ούτε για πλάκα δηλαδή). Οι άλλοι δύο τελειώσαν κάποιο ΙΕΚ αλλά παρόλα αυτά είχαν πολύ όρεξη και πείσμα, έτσι χτίσανε σιγά σιγά ένα καλό όνομα σε αυτά που κάναν.

Μπορώ να ταυτιστώ με αυτό το μοντέλο, όπως επίσης μπορώ να ταυτίσω και πολλούς γνωστούς και φίλους μου. Το μοντέλο χωρισμένων γονέων και παρόλα αυτά η εξέλιξη να είναι καλή και φυσιολογική αποτελεί κάτι πολύ κοινό πλέον. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι όσο μπορεί να καλύψει της υποχρεώσεις στις πράξεις του η δέσμευση μεταξύ ενός ζευγαριού είναι το λιγότερο.

Οικογένεια Γ

Αυτοί ποτέ δεν χώρισαν αλλά ποτέ δεν αγαπήθηκαν και όλα. Από την πρώτη μέρα χτίσανε μια οικογένεια-επιχείρηση. Ο άντρας βγάζει τα λεφτά (δουλεύει από τις 5 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα και μετά κοιμάτε από τις 17.00ως της 21.00 και μετά ξανά από τις 12 ως τις 5 το πρωί) και η γυναίκα στο σπίτι προσέχοντας τα παιδιά. Τρία σε αριθμό.  Μοντέλο θρησκεία πατρίδα οικογένεια. Μοντέλο του βαράω τα παιδιά μου σε κάθε μαλακία που κάνουν, βαράω (προσπαθώ) επίσης και τα ξαδέλφια τους όταν κάνουν και αυτά μαλακίες μαζί με τα δικά μου. Η ζώνη σύννεφο και η πόρτα κλειστή από τις 23.00 το βράδυ μέχρι το πρωί. Δεν ήταν μια και δύο φορές που το ένα από τα παιδιά είχε κοιμηθεί στο ασανσέρ. Επίσης ζούμε λυτά, νηστεύουμε σε όλες τις νηστείες, πάμε κατηχητικό, δεν παρέχουμε τίποτα πέρα από τα απαραίτητα στα παιδιά μας και αν τύχαινε κάποιος να τους φέρει ένα δώρο, το πετάμε. Τα παιδιά έπρεπε να μάθουν να βγάζουν μόνοι τους το χρήμα.

Δεν αποτελεί καθόλου αξιοπερίεργο λοιπών που όλα παντρεύτηκαν μέχρι τα 25 και φύγαν από το σπίτι. Δεν είναι να σε εκπλήσσει ότι δεν σπούδασαν τίποτα και πιάναν δουλειά από τα 18 τους σε δουλειές του ποδαριού. Τα παιδιά αυτά κάναν και άλλα παιδιά και σιγά σιγά θέλουν να μεταβούν στο μοντέλο οικογένειας Α και Β αλλά δεν το τολμούν όσο οι γονείς τους είναι από πάνω με την ζώνη. Ο χωρισμός δεν αποτελεί επιλογή. Πρώτα θα πεθάνω μετά θα χωρίσετε είπε ο πατέρας.

Η συγκεκριμένη οικογένεια είναι πάρα πολύ πλούσια και ποτέ δεν βοηθήσανε κανέναν αμαρτωλό από τις υπόλοιπες ίσα ίσα που παραλίγο την υπόλοιπη οικογένεια στα δικαστήρια για ένα μικρό σπιτάκι που είχαν οι γονείς της γυναίκας σε ένα ξεχασμένο βουνό.

Οικογένεια Δ

Ίδια ιστορία με την Α και Β μέχρι το σημείο του χωρισμού των γονέων. Μόνο που εδώ είναι λίγο ισχύει το dog eat dog. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως πως φτάσανε εδώ. 3 παιδιά. Τα 2 την μάνα τους την μεταχειρίζονται σαν σκουπίδι και πηγή χρήματος. Έπεσε σε κατάθλιψη παραπάνω από μια φορά και παραλίγο να την κλείσουν και σε ψυχιατρική κλινική. Τα παιδιά όμως το ίδιο αναίσθητα δεν στεναχωρήθηκαν καθόλου παρόλο που προσπαθούσε ακόμα να τους παρέχει ότι χρειαζόντουσαν. Η κόρη τελικά έφυγε από το σπίτι μισώντας τον κόσμο όλο και εξαπατήθηκε από κάποιον ο οποίος άνηκε στο μοντέλο ανθρώπου του πατέρα της, την εξαπάτησε τάζοντας της λαγούς και πετραχήλια και γράφοντας στο όνομα της κάτι χρεωμένες επιχειρήσεις σκαζοντας το στο εξωτερικό. Τώρα χρωστάει της Μιχαλούς και πολύ σύντομα ίσως ο Κορυδαλλός να γίνει η τελευταία διεύθυνση κατοικίας της. Ο ένας ο γιος κατάφερε και ξέφυγε εντελώς από την παράνοια πετώντας μαύρη πέτρα από την αγανάκτηση. Ο άλλος ακόμα στο σπίτι συνεχίζει την εκβιαστική του συμπεριφορά.

Οικογένεια Ε

Εδώ δεν υπάρχουν πολλά να πω. Παιδιά δεν υπήρχαν. Περιουσία δεν υπήρχε. Είχαν μια γάτα μια φορά αλλά πάει και αυτή πέθανε. Αν και άθεος όμως σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσα να πω…ότι κατέληξαν εκεί που τους άξιζε. Ο άντρας πάντα ήθελε να πάει με ότι κουνιέται κάνοντας παράλληλα τρελές σκηνές ζηλοτυπίας στην γυναίκα του…πάλι καλά δηλαδή που η γάτα ήταν θηλύκια αλλιώς θα τα άκουγε και για αυτήν. 30 χρόνια πριν την Είχε πέσει μέχρι και στις αδελφές τις γυναίκας τους. Αυτή τον ανέχτηκε. Βέβαια δεν ήταν και αυτή χωρίς κουσούρια. Κλεπτομανής χαζής κλίμακάς. Έπαιρνε πράγματα που αν ρώταγε θα της τα δίναν απλά ήθελε να το κάνει κρυφά να νιώσει την χαρά του κλέβω.

 

*υπάρχουν κάποιες μικρές αλλοιώσεις από την πραγματικότητα, κάποιες υπερβολές αλλά και κάποιες απαλύνσεις στα προαναφερθέντα γεγονότα αλλά όλη αυτή η δομή υπάρχει.

Advertisements
Κλασσικό

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s