τεχνολογία,ότι νάναι,Σκέψεις

fast food culture


Ο όρος καθιερώθηκε για την πώληση έτοιμων παρασκευασμάτων φαγητού. Όχι απαραίτητος γρήγορου φαγητού.

Έτσι οι ρίζες αυτής της κουλτούρας μπορούν να θεωρηθούν ότι ξεκίνησαν από διάφορους πάγκους/αρτοποιία στην αρχαία Ρώμη.

Ο σύγχρονος ορισμός όμως εξελίχθηκε σχεδόν σε όλους τους λαούς παγκοσμίως στο 19ο αιώνα. Οπότε είχες κεμπάμπ, fish and chips, πίτσες, shushi κτλ.

Η βιομηχανοποίηση όμως δεν ήρθε μέχρι της αρχές του 20ου αιώνα από τις Ηνωμένες πολιτείες. Tο 1921 ξεκίνησαν και τα πρώτα franchising. Έτσι άρχισε να πουλιέται φθηνό γρήγορο φαγητό κάτω από μια συγκεκριμένη πινακίδα αποφέροντας γρήγορα κέρδη.

Η λογική ότι όσο πιο γρήγορα τρέχουν οι ρυθμοί της κοινωνίας και η βιομηχανοποίηση εισχωρεί σιγά σιγά σε όλους τους τομείς, ο μέσος άνθρωπος δεν είχε τον απαραίτητο χρόνο για να το σπαταλήσει σε κάτι τόσο ανούσιο όσο η μαγειρική.

Έτσι και πέτυχε. Σήμερα είναι αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας κουλτούρας. Όλοι ορισμένες φορές θα αναζητήσουμε γρήγορο και έτοιμο φαγητό, ακόμα και αν αυτό είναι απλά μια σαλάτα. Δεν είναι όμως ότι δεν έχουμε τον χρόνο, είναι ότι το μυαλό μας έχει ζυμωθεί όλα αυτά τα χρόνια σε τέτοια συμπεριφορά. Κακό πράγμα η συνήθεια.

Βέβαια αυτή η ανάρτηση δεν είναι για το φαγητό. Θεώρησα όμως καλό να κάνω μια μικρή εισαγωγή προς τον όρο για να γίνω λίγο ποιο κατανοητός στην συνέχεια.

Αυτή η ανάρτηση είναι για την εισχώρηση της κουλτούρας του γρήγορου φαγητού στην συμπεριφορά της κοινωνίας και της τεχνολογίας.

Σε επίπεδο τεχνολογίας, αποτελεί και την πιο πρόσφατη απόπειρα εισχώρησης αυτής της κουλτούρας στην καθημερινότητα μας.

Τα κλειστού κώδικα λογισμικά παραδοσιακά είναι πολύ ακριβά. Όσο δε πιο περίπλοκα και όσο λιγότερο κόσμο απασχολούσε η κατασκευάστρια εταιρία τόσο πιο ακριβά ήταν.

Υπάρχουν λογισμικά που χρησιμοποιούν 5-10 χιλιάδες άτομα στον πλανήτη (κάποιοι από αυτούς είναι και η εταιρία που δουλεύω) με αποτέλεσμα ένα κόστος 90.000 και 100.000 ευρώ. Κάποια που είναι λίγο πιο ευρείας χρήσης κυμαίνονται στα 10.000 ευρώ.

Με την δημιουργία όμως τον έξυπνων τηλεφώνων (που δεν είναι τίποτα άλλο παρά μικροί υπολογιστές) και η οποία κυρίως αναπτύχθηκε τόσο πολύ τα τελευταία 4-5 χρόνια για τον λόγο ότι η εξέλιξη του οικιακού υπολογιστή έχει φτάσει στα θεωρητικά μέγιστα…και αφού είδαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι αρχίσανε και χώσαν και άλλους και άλλους πυρήνες/παράλληλη επεξεργασία κτλ.

Έτσι επινοήθηκε η αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων. Παραδοσιακά μέχρι τότε το κινητό τηλέφωνο το αγόραζες και ξεκίναγες να παίρνεις τηλέφωνα. Με την εξέλιξη τους και την δυνατότητα να τρέχουν όλο και πιο δυνατά λογισμικά δημιουργήθηκε η ιδέα του να αρχίσουμε να πουλάμε εφαρμογές για τα κινητά.

Οι τιμές τους αρχικά δεν ήταν τόσο χαμηλές όσο είναι τώρα. Αλλά υπήρχαν λιγότερα και συνήθως αρκετά ποιο χρήσιμα σε βάθος χρόνου. Όχι όμως απαραιτήτως. Το κέρδος από αυτή την πολιτική ήταν σχετικά μικρό.

Οπότε γεννήθηκε η ιδέα του fast foost apps όπου για ένα πολύ μικρό κόστος (ούτε τσίχλες δεν παίρνεις) σου προσφέρω έναν ατελείωτο αριθμό εφαρμογών για να περάσεις κυρίως την ώρα σου και που κατά 99% λογικά 3-4 μέρες μετά δεν θα το χρησιμοποιείς πια.

Βουρτσίστε σκουπίστε τελειώσατε. H apple δε είχε τόσο μεγάλη επιτυχία που έκανε μετάβαση αυτής της ιδεολογίας και της πλατφόρμας και στους επιτραπέζιους υπολογιστές τους.

Στην επόμενη έκδοση δε του λειτουργικού (Lion) όλο αυτό το σύστημα θα είναι ενσωματωμένο μετατρέποντας αυτόματα τον υπολογιστή από κάτι που ο κόσμος το χρησιμοποιεί για να παράγει δουλειά ή για να διασκεδάσει στο απόλυτο fast food/σουβλατζίδικο της γειτονιάς.

Θες να δεις την Χ σειρά; 2 ευρώ το επεισόδιο (ούτε καφέ δεν παίρνεις). Θες να σπαταλήσεις την ώρα σου. 1 ευρώ για το Χ παιχνίδι για μια μέρα.

Θες να ακούσεις μουσική 1 ευρώ το κομμάτι. Ειδικά όμως σε επίπεδο μουσικής και ταινιών η απάτη είναι λίγο διαφορετική και μεγαλύτερη αλλά αυτό είναι θέμα άλλης συζήτησης.

Θες λίγο πιο γρήγορο το Y ελεύθερο πρόγραμμα, 3 ευρώ. το θες και χωρίς διαφημίσεις άλλα 3 ευρώ.

Υπάρχει κόσμος και ιδιαίτερα παιδιά που με αυτό τον τρόπο ξοδεύουν τεράστια ποσά χωρίς να το καταλαβαίνουν. Κατά κύριο λόγο όμως πουλάνε σκουπίδια.

Σε μια πιο κοινωνική/παραγωγική οπτική η κουλτούρα του fast food μπορεί να παρατηρηθεί και σε επιχειρήσεις που ο μόνος λόγος ύπαρξης τους είναι για να εξαγορασθούν από κάποιον μεγιστάνα.

Υπάρχουν άτομα που έχουν φοβερές ιδέες και δημιουργούν μια επιχείρηση βασισμένη σε αυτή την ιδέα και περιμένουν απλά να έρθει η ώρα που κάποια μεγάλη εταιρία θα χρειαστεί αυτό που έχεις φτιάξει εσύ και επειδή θα έχεις την Χ πατέντα ή τα Υ δικαιώματα να αναγκαστεί να σε εξαγοράσει.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την μετάβαση σε μετρημένους στα δάχτυλα κολοσσούς και την σημειακή συγκέντρωση εξουσίας και χρήματος.

Είμαι σίγουρος ότι αν το σκεφτείς καλά θα παρατηρήσεις συμπεριφορές και εφαρμογές αυτής της κουλτούρας σε άπειρους τομείς της σύγχρονης ζωής.

Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να εφαρμοστεί με καλά αποτελέσματα αλλά όταν κάποιες εφημερίδες αρχίζουν και χρεώνουν για παράδειγμα για την ενημέρωση κατά άρθρο εκμεταλλεύοντας για παράδειγμα τα ηλεκτρονικά μέσα και ταυτόχρονα ο πληθυσμός κάτω του ορίου της φτώχειας να αυξάνεται. Τότε ξέρεις πολύ καλά ότι κάτι δεν πάει καλά.

Advertisements
Κλασσικό

3 thoughts on “fast food culture

    • πως μου είχε ξεφύγει αυτό; πολύ όμορφο, βέβαια και 5 χρόνια πριν. Είσαι πολύ μπροστά το ομολογώ. :)

      Βέβαια όσο αφορά των έρωτα νομίζω ότι το ιδανικό είναι στην μέση. Γιατί πολλοί από αυτούς τους έρωτες τις υπομονής, καταλήξανε σε πλήρη απογοήτευση. :)

  1. ναι, οκ δεν αναφέρομαι κι εγώ στους μεσαιωνικούς, να περνάνε δυό χρόνια δηλαδή χωρίς να έχεις δει τον άλλο, απλά σε αντιδιαστολή με τους αντίστοιχους γρήγορης κατανάλωσης το έβαλα ;)

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s