Επικαιρότητα,Σκέψεις

πολυμορφία


Τελευταία υπάρχει η επιθυμία να αλλάξουν τα πράγματα επιτέλους σε αυτή την χώρα. Την βλέπω στα μάτια των περαστικών, την βλέπω στα μάτια των φίλων. Υπάρχουν ακόμα και διστακτικά βήματα από ανθρώπους που δεν το περίμενες.

Όμως όσο εξελίσσεται αυτή η κατάσταση και άλλες χώρες μας προλαβαίνουν. Χώρες με λιγότερη πολυμορφία χαρακτήρων και ιστορικό καταπίεσης και αλληλεγγύης που βοήθησε στο να οργανωθεί ένας συνολικός αγώνας.

Στην Ελλάδα όμως κατά την γνώμη μου υπάρχει ένας επιπλέον αρνητικός παράγοντας που κάνει κάτι τέτοιο κομματάκι πιο δύσκολο. Τίποτα δεν είναι απίθανο βέβαια απλά δεν βλέπω ακόμα κάτι κοινό ώστε να φέρει κοντά όλη αυτή την πολυμορφία.

Όταν λέω πολυμορφία είναι οι ατελείωτες γνώμες για το τι είναι σωστό και λάθος, τι πρέπει να γίνει και τι όχι. Κάτι που αν το δει κάποιος μεμονωμένα θα μπορούσε να το τοποθετήσει ως ένα θετικό στοιχείο, μια απαραίτητη βάση για μια πραγματική δημοκρατία.

Το πρόβλημα όμως που έχουμε σαν λαός είναι ότι είμαστε ισχυρογνώμονες και πεισματάρηδες. Όλοι νομίζουν ότι έχουν δίκιο και δεν δέχονται καν να συζητήσουν με λίγο πιο ανοιχτό μυαλό με τους γύρο τους. Δεν έχουν την υπομονή ούτε να μιλήσουν ούτε να ακούσουν.

Αν δεν μάθουμε να ακούμε και να συζητάμε πραγματικά, θα κολλήσουμε στον πάτο του πηγαδιού και θα μας πνίξει μια επικείμενη βροχή.

Ευτυχώς ο κόσμος σιγά σιγά κάνει μικρά βηματάκια και αρχίζει να αναπτύσσει μια κοινή συνείδηση. Βέβαια το ποσοστό τον καινούριων ανθρώπων που αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι πρέπει πραγματικά να σταματήσει να γίνεται….είναι ακόμα τόσο μικρό…που δεν υπάρχει ελπίδα.

Αν δεν καθίσει ο καθένας, να πιάσει ανθρώπους που έχουν όρεξη για συζήτηση να τους «ψήσει» να συμμετέχουν ενεργά στην βελτιστοποίηση των πραγμάτων…δεν θα κατέβει ποτέ και ξαφνικά κανένας την ώρα που θα πρέπει πραγματικά να το κάνει.

ΥΓ. οι φωτογραφίες στο πάνω μέρος της ανάρτησης είναι από έξω από την Ισπανική πρεσβεία.

ΥΓ2. Καθώς σκεφτόμουν να γράψω αυτό το ποστ διάβασα και αυτό…που φαινομενικά ίσως είναι ασύνδετα, ουσιαστικά δεν είναι.

Advertisements
Κλασσικό

3 thoughts on “πολυμορφία

 1. Το χαρακτηριστικό που περιγράφεις δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό. Είναι ανθρώπινο. Έχεις δει Ιταλούς ή Γάλλους ή Ισπανούς να συζητάνε; Όλοι τα ξέρουν όλα και όλοι κατέχουν την ανθρώπινη αλήθεια.
  Δε νομίζω πως πρόκειται για κάποια ελληνική ιδιομορφία. Μάλλον ο ατομισμός εδώ έχει περισσότερο το πάνω χέρι από όσο αλλού.

  • Δεν έχω ζήσει σε πολλές χώρες πέρα από την Αγγλία και την Ελλάδα. Οι Άγγλοι έχουν άλλες ιδιαιτερότητες αλλά δεν θα τους χαρακτήριζα τόσο ξεροκέφαλους.

   Δεν νομίζω ότι ο ατομικισμός έχει περισσότερο το πάνω χέρι από αλλού υπάρχει γενικά μια συλλογική κουτοπονηράδα και άρνηση για τις εξελίξεις.

   Συνάδελφος μου έχει πει ότι «εγώ δεν θέλω να παίρνω αποφάσεις για την ζωή μου. Γιαυτό το λόγο ψηφίζουμε»

 2. «εγώ δεν θέλω να παίρνω αποφάσεις για την ζωή μου.»

  και ποιος θέλει να τις παίρνει τις αποφάσεις; η μαμά του; η γυναίκα του; και η κυβέρνηση προφανώς;

  κοίτα, όταν υπάρχουν τέτοια άτομα, πέραν του ότι τους χρειάζεται μια γερή ψυχανάλυση, πώς θέμε να πάει μπροστά ο κόσμος; τα μαμόθρεφτα θα αλλάξουν τον κόσμο;

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s