Επικαιρότητα,Σκέψεις

κράτος και αναρχία


Η αναρχία είναι μια αρκετά παρεξηγημένη έννοια, περισσότερο δε στην περίοδο της μεταπολίτευσης. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες της ιδεολογίας απλά θα γρατζουνίσω την επιφάνεια της επικρατούσας κατάστασης γιατί θεωρώ πως είναι η κατάλληλη εποχή να λήξουν κάποιες μικρές παρεξηγήσεις.

Παρόλα θα βάλω και την ποιο σωστή (για μένα) ερμηνεία της λέξης.

Η λέξη αναρχία δηλώνει μια αρμονική αντιεξουσιαστική και αταξική κοινωνία, που στηρίζεται στις δυνατότητες της εθελοντικής συνεργασίας και αμοιβαίας βοήθειας των ανθρώπων με βάση τον ατομικό αυτοπροσδιορισμό και την προσωπική συμμετοχή (από βικιπέδια)

Κυρίαρχο λόγο έπαιξε ο φόβος της έλλειψης αρχηγού της αγέλης. Όταν για τόσα πολλά χρόνια έχεις συνηθίσει να είσαι πρόβατο, όταν ο βοσκός την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια νιώθεις μόνος χαμένος. Νιώθεις ότι δεν ξέρεις πως να επιβιώσεις και ότι θα πεθάνεις.

Στο κάτω κάτω, πάνω κάτω όλοι το έχουμε νιώσει αυτό σε μια φάση στην ζωή μας. Για παράδειγμα σε μια σχέση που είμαστε ερωτευμένοι για x λόγο η σχέση διαλύεται και δεν ξέρουμε που πατάμε.

Έτσι είναι και η αναρχία. Είναι ο τρόπος του να επιβιώνουμε μόνοι μας όχι όμως σαν μονάδες αλλά ως σύνολα.

Άλλο ένα πράγμα που έχει καλλιεργηθεί στον σύγχρονο άνθρωπο. Η τρομοκρατία του ότι δεν είναι ικανός να έχει γνώμη για πράγματα που δεν είναι εξειδικευμένος. Έτσι πρέπει να αφήσουμε την μοίρα μας σε αυτούς που ξέρουν.

Όπως όμως περίτρανα αποδεικνύεται σιγά σιγά, πιο καλά οικονομικά ξέρει ο παππούς μου, που μια ζωή βοσκούσε τις 4 κατσίκες του παρά τα μεγάλα κεφάλια της οικονομίας.

Έτσι η ιδεολογία πολεμήθηκε κυρίως από καθεστωτικά μέσα αλλά παράλληλα και από προσωπικές φοβίες. Εμπλουτίστηκε στην συνέχεια με βία και τρομοκρατία. Έτσι με τα χρόνια η αναρχία ταυτίστηκε με τις φασαρίες στις πορείες, με μαυροφορεμένους κουκουλοφόρους που πετάνε πέτρες και άλλα τέτοια διακοσμητικά. Πολλοί από αυτούς είναι όντως αναρχικοί και το κάνουν για να πολεμήσουν το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα και την κρατική βία. Υπάρχουν όμως βέβαια και αρκετοί αναρχικοί που είναι πασιφιστές.

Η αναρχία δεν είναι κάτι φοβερό σαν ιδέα είναι απλά μια προέκταση της δημοκρατίας. Τελευταία έχει βάλει τα ρούχα της αλλιώς και πλασάρετε ως άμεση δημοκρατία. Διαφορετικός όρος, ίσως ποιο κατανοητός και σίγουρα λιγότερο τρομαχτικός.

Το αστείο της σημερινής κατάστασης είναι ότι το κράτος υιοθετεί το κατασκευασμένο παράδειγμα προς αποφυγήν της αναρχίας.

Ασκεί σωματική βία.
Ασκεί ψυχολογική βία.
Καταλύει την δημοκρατία.
Τρομοκρατεί πολίτες.
Αφαιρεί την κυριαρχία του λαού.
Καταστρέφει περιουσίες.

και όλα αυτά για το εθνικό μας συμφέρον μας. Ένα τέτοιο κράτος εγώ δεν το θέλω ας ονομάσουμε το έθνος Μπανανία και ας ξαναρχίσουμε από την αρχή. Άμεσα, αναρχικά. Εμείς για εμάς. Με σεβασμό στην άποψη της πλειοψηφίας.

Advertisements
Κλασσικό

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s