ότι νάναι,Ειρωνία

πρωινός καφές


Πότε καταλαβαίνεις ότι όλα πάνε κατά διαόλου;

πολύ απλό, όταν ακούς ένα ντοκιμαντέρ (ηχητικό) για το καφέ (BBC), από την μία μιλάει για φτωχό κόσμο στα βουνά της Νικαράγουα και πως γονείς και παιδιά ασχολούνται με την παραγωγή καφέ, χωρίς να έχουν την πολυτέλεια μόρφωσης. Ταυτόχρονα όμως αγαπάνε αυτό που κάνουν και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια πολύ καλή ποιότητα με ελάχιστα μέσα, με μόνο στόχο να αναπτυχθεί η κοινότητα.

Με τεράστια έλλειψη τρεχούμενου νερού και την ελάχιστη ύπαρξη ηλεκτρικού.

Και καθώς η ποιότητα ανεβαίνει τόσο ανεβαίνει και η τιμή του καφέ. Αλλά όσο προχωρά η εκπομπή γίνεται κατανοητό ότι υπάρχουν παγκόσμια καρτέλ που ελέγχουν την τιμή που πουλάνε οι παραγωγοί τον καφέ στις εταιρίες με μακροχρόνια συμβόλαια που τους δίνει το δικαίωμα παρόλο που η τιμή του καφέ ανεβαίνει οι παραγωγοί να πουλάνε σε μια σταθερή τιμή…και όταν πέφτει η τιμή οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν τις τιμές.

Η λογική τους απλή….η μας πουλάς τον καφέ με τόσο ή κράτα τον. Ένας εκβιασμός γιατί οι φτωχές κοινωνίες δεν έχουν την πολυτέλεια να πουν «όχι δεν πουλάμε» και μέσο μακροχρόνιων πιέσεων να διασφαλίσουν ένα καλύτερο συμβόλαιο.

Έτσι είδαμε την κατάρρευση της Αιθιοπίας στο ιστορικό χαμηλό των 0.60$ το 2003.

Και μετά ακούς για τα παιχνίδια που έκανε η goldman sachs στις δεκαετίες 80 και 90 στην διανομή και αγορά καφέ και σε κάνει να απορείς…

Στην θεωρία η λογική του fair trade είναι υπέρ τον αγροτών. Στην πράξη όμως είναι ακόμα νωρίς για να βγάλεις συμπεράσματα.

Advertisements
Κλασσικό

2 thoughts on “πρωινός καφές

  1. Στον παραγωγό πάνε τα σπόρια. Ο πεθερός μου ήταν έμπορος καφέ στο Ζαΐρ από δεκαετίες. Τα ξέρω από πρώτο χέρι. Είναι πολύ ρομαντικό το ποστ για να είναι αληθινό!
    pleased to meet you

    • Δεν νομίζω ότι υπονοησα κάτι παραπάνω απο το ότι ο παραγωγός παίρνει από το τρίτο το μακρύτερο. Και ότι παίζονται πολλά παιχνίδια εναντίων του, όπως παίζονται και τώρα με τις χωρες.

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s