ότι νάναι,Καλλιτεχνικά,Πολιτική,Σκέψεις

sun makers


Δεν το κάνω πολύ συχνά αλλά κάποιες στιγμές που δεν έχω τι να δω και δεν έχω και ταυτόχρονα την όρεξη ή την δύναμη να βγω κάθομαι και βλέπω παλιά επεισόδια doctor who (εποχής Tom Baker).

Εκείνη την εποχή οι τηλεοπτικές σειρές είχαν διάρκεια συνήθως 20 λεπτών και κάθε επεισόδιο συνήθως είχε 4 μέρη (συνολική διάρκεια 80 λεπτά). Έτσι το συγκεκριμένο επεισόδιο προβλήθηκε μεταξύ 26 Νοεμβρίου – 17 Δεκεμβρίου 1977 και γραμμένο από τον Robert Holmes

Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση είναι πόσες ομοιότητες είχε εκείνη η ιστορία «επιστημονικής» φαντασίας με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα.

Ο doctor φτάνει σε έναν πλανήτη(στον Πλούτωνα βασικά) (με ανθρώπους, στο μέλλον) όπου όλοι εργάζονται 18 ώρες την ημέρα, κοιμούνται 3 και πληρώνουν το 99% των μισθών τους σε φόρους.

Όπου βρίσκει και συνεργάζεται με μια χούφτα εξαθλιωμένων ανθρώπων που ζουν σαν τα ποντίκια κάτω από τις πόλεις στο να επαναστατήσουν.

Οι άνθρωποι είχαν εξαντλήσει όλους τους πόρους του πλανήτη και μη έχοντας ακόμα την κατάλληλη τεχνολογία για να πάνε σε άλλο πλανήτη μαζικά κάναν μια συμφωνία με κάποιους εξωγήινους και πήραν ας πούμε ένα τεράστιο δάνειο (τεχνολογικό) και πήγαν στον Άρη και έπειτα αφού εξάντλησαν και εκεί τους πόρους στον Πλούτωνα.Κάποια στιγμή δεν μπορούσαν να ξεχρεώσουν τους εξωγήινους οπότε παράδωσαν την διαχείριση του πλανήτη σε αυτούς.

Υπάρχει μια σκηνή όπου ο εξωγήινος (και project manager του πλανήτη) εξηγεί το πως άρχισε να περιορίζεται η ανάπτυξη και το κέρδος λόγω αύξησης πληθυσμού του πλανήτη και έτσι αναγκάστηκαν να ανεβάσουν τις ώρες εργασίας και να μειώσουν τους μισθούς. Φυσικά οι άνθρωποι δεν θα μπορούσαν να δεχτούν κάτι τέτοιο γιατί είναι στην φύση τους να επαναστατούν, οπότε μαζί με τον αέρα και το φαγητό διοχέτευαν ναρκωτικά.

Στην ερώτηση του doctor «οι περισσότεροι δημιουργούν πολέμους εσείς γιατί όχι». Η απάντηση του εξωγήινου ήταν ότι…ένας κανονικός πόλεμος κοστίζει πολλά, από την άλλη ο οικονομικός πόλεμος έχει μέχρι και κέρδη…και αν στην τελική εξαθλιωθεί ο πλανήτης και ο πληθυσμός του απλά θα κλείσουν την επιχείρηση και θα αφήσουν τους πάντες να πεθάνουν.

Advertisements
Κλασσικό

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s