Επικαιρότητα

the time ships


Πήρα μια μικρή απόφαση να σταματήσω να ασχολούμαι αποκλειστικά με την επικαιρότητα. Ο εκνευρισμός μου με τα αυτονόητα τα οποία τελικά μόνο αυτονόητα δεν είναι σε αυτή την χώρα έχει ξεφύγει από τα όρια της λογικής.

Δεν γράφω συχνά για βιβλία, παρόλο που διαβάζω αρκετά. Ως γνωστόν είμαι λάτρης της επιστημονικής φαντασίας και έχω μια επιπλέον μικρή αδυναμία με οτιδήποτε έχει να κάνει με ταξίδια στον χρόνο. Το συγκεκριμένο το διάβασα αρκετά χρόνια πριν. Τουλάχιστον 8 και σκέφτομαι κάποια στιγμή, όταν τελειώσω δύο τρία που μου έχουν ξεμείνει, να το διαβάσω για άλλη μια φορά.

Το  «the time ships» του Stephen Baxter αποτελεί επίσημη συνέχεια του περίφημου πλέον βιβλίο «the time machine» του H.G.Wells (εγκεκριμένο από το ίδρυμα Wells).

Πως να γράψεις για ένα βιβλίο χωρίς spoilers (δεν μπορούσα να σκεφτώ καμία ελληνική λέξη). Οπότε αν κάποιος δεν θέλει να μάθει περί τίνος πρόκειται μπορεί να σταματήσει να διαβάζει και να πιάσει το βιβλίο. Αν και δεν θα αποκαλύψω τα πάντα, κατά την γνώμη μου, το «the time ships» είναι ένα από αυτά τα βιβλία που δεν έχει τόσο σημασία η υπόθεση αλλά ο τρόπος και το μαγικό ταξίδι της αφήγησης.

Η ιστορία ξεκινάει στο σημείο που τελειώνει το βιβλίο του H.G.Wells. όπου αφού έχει επιστρέψει ο ταξιδιώτης του χρόνου από το έτος 802701 ετοιμάζεται να επιστρέψει για να σώσει την Weena η οποία είχε πεθάνει σε μια φωτιά.

Με την επιστροφή στην δική του χρονολογία αναπόφευκτα αλλάξαν κάποια πράγματα και καθώς επιστρέφει στο μέλλον συνειδητοποιεί ότι από κάποια χρονολογία και μετά έχει εξαφανιστεί ο ήλιος οπότε αναγκάζεται να σταματήσει στο έτος 657209.

Εκεί ανακαλύπτει ένα προηγμένο πολιτισμό από morlocks που ζει επάνω σε ένα dyson sphere (μια κατασκευή που χρησιμοποιεί τον ήλιο σαν πυρήνα της). Ο ταξιδιώτης στο χρόνο καταφέρνει να αποδράσει και επιστρέφει να πείσει τον εαυτό του να μην ασχοληθεί με τα ταξίδια στο χρόνο ενώ μαζί του και παρά την θέληση του έρχεται και ένας morlock.

Η συνάντηση με τον εαυτό του δημιουργεί ακόμα περισσότερα χωροχρονικά  προβλήματα και αλλαγές στην ιστορία. Το αποτέλεσμα είναι ότι η τεχνολογία των ταξιδιών στο χρόνο να γίνεται κοινή γνώση και ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος να μην τελειώνει και να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή της γης και την απόδραση του εναπομένων πληθυσμού σε προς τα αστέρια.

Το ταξιδιώτης μεταφέρεται 1 εκ χρόνια στο μέλλον όπου γίνεται μάρτυρας της εξέλιξης του ανθρώπου και του σύμπαντος και με την βοήθεια κάποιον νανοτεχνολογικών όντων καταφέρνει και γυρνάει στην δικό του αρχικό σύμπαν.

Στο τέλος κάνει ένα τελευταίο ταξίδι στο έτος 802701 σώζει την Weena και καταστρέφει και την μηχανή του χρόνου.

Advertisements
Κλασσικό

2 thoughts on “the time ships

  1. Παράθεμα: ταξίδια στον χρόνο | Τραβα Καζανακι

  2. Παράθεμα: The Long Earth « Τράβα Καζανάκι

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s