τεχνολογία,Σκέψεις

η μάχη της λογικής


Γιατί δεν αφήνετε λοιπόν αυτή την χώρα να βουλιάξει με την ησυχία της;

Γιατί απλά ξεχνάτε την δημοκρατία;

Σήμερα είπα κάποια στιγμή ότι «όταν κανείς δεν συμφωνεί μαζί σου απλά βούλωσε το» και είναι κάτι που το πιστεύω απόλυτα. Τις περισσότερες φορές δε αυτός που πρέπει να το βουλώσει επειδή κανείς δεν συμφωνεί μαζί του…είμαι εγώ ο ίδιος.

Όπως όμως θα υπερασπιστώ το δικαίωμα αυτού που πρέπει να το βουλώσει, όταν αποδειχτεί ότι είχε δίκιο, να σηκώσει το δάχτυλό και να πει. Χα! σας τα έλεγα, στα μούτρα σας.

Έτσι πάει, στο μικρό παρανοϊκό μυαλό μου.

Το έγραψα και στο twitter έτσι, λες και οι περισσότεροι γράφουν κάτι για καλύτερους λόγους. Πήρα μια απάντηση ότι αν ήταν πάντα έτσι θα ζούσαμε με κεριά. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η συνέχεια δεν έχει να κάνει με τα λίγα μηνύματα που αντάλλαξα με αυτόν τον άνθρωπο.

Και το μικρό παρανοϊκό μυαλό μου δημιούργησε ένα καινούριο σύμπαν για να εξερευνήσει και να διαβάσει. Αυτά που ακολουθούν φυσικά είναι σκέψεις και υπερσυμπιεσμένες περιλήψεις.

Η αφορμή, δηλαδή ότι όλοι οι πρωτοπόροι άνθρωποι στην ιστορία ήταν παρεξηγημένοι και κανείς από την κοινή γνώμη δεν συμφωνούσε μαζί τους και άρα χωρίς την παρεξηγημένη ιδιοφυΐα τους και την πρωτοβουλία τους ενάντια στην κοινή γνώμη θα είχε διατηρήσει την κοινωνία μας σε μεσαίωνα.

Αυτό είναι μια άποψη που πιστεύω ότι μας έχει περάσει το σχολείο και ως ένα βαθμό ίσχυε σε απόλυτο βαθμό. Ο λόγος όμως ήταν κυρίως ο φόβος των ανθρώπων ενάντια στο άγνωστο της επιστήμης…. έναν φόβο που μεγέθυνε η θρησκεία επειδή πολύ απλά οι επιστημονικές ανακαλύψεις δεν συμφωνούσαν με τα διδάγματα της. Ένας φόβος που θα μπορούσε να καταπιεστεί με την λογική.

Η πιο γνωστή αντίρρηση και η μόνη η οποία επιβιώνει στο ακέραιο στις ημέρες μας είναι η περί της θεωρίας της εξέλιξης με αποτέλεσμα σε κάποιες χώρες όπως οι Ηνωμένες πολιτείες σε ορισμένα σχολεία να απαγορεύεται η διδασκαλία της. Στα δημόσια σχολεία η θεωρεία της εξέλιξης είχε φτάσει σε ένα σημεία να θεωρείται αποδεκτή τα τελευταία χρόνια υπάρχει ένα κίνημα υποβίβασης της ως ανακριβής.

Όλος όμως ο φόβος και ο παραλογισμός του χριστιανισμού άρχισε να γκρεμίζεται, περίπου στο 1690, από έναν από τους πιο πιστούς οπαδούς της, τον Robert Boyle και τις προόδους που έκανε στην χημεία. Η εμμονή της εκκλησίας μέχρι και το 1784 να μην δέχεται κανένα φαρμακευτικό παρασκεύασμα και η υποστήριξη ότι οι αρρώστιες οφείλονται στην λατρεία του σατανά και ότι μόνο οι προσευχές μπορούσαν να γιατρέψουν έναν άρρωστο την ανάγκασαν σιγά σιγά να εκσυγχρονιστεί.

Πέρα από την θεωρία της εξέλιξης και την χημεία, η εκκλησία είχε προσπαθήσει να χαρακτηρίσει μαγεία και σατανική επιρροή διάφορες αστρονομικές ανακαλύψεις όπως την ηλιοκεντρικής θεωρίας του Nicolaus Copernicus ή ακόμα διάφορες τοπογραφικές μεθόδους μέτρησης του όγκου της γης.

Πλέον ακόμα και αν υπάρχει η έντονη επιρροή της εκκλησίας, η αυξημένη μόρφωση των ανθρώπων και ο μειωμένος φόβος προς τις τεχνολογικές εξελίξεις μας έχουν βγάλει από αυτή την ελεγχόμενη τεχνολογοφοβία.

Σαφώς και υπάρχουν και κρούσματα τεχνολογοφοίας και την σήμερον ημέρα. Ένα καταπληκτικό παράδειγμα ήταν και τα πειράματα στο cern που πολλοί ήταν πεπεισμένοι ότι θα ανοίξει μια μαύρη τρύπα και θα μας ρουφήξει όλους, φέρνοντας το τέλος του κόσμου. Πολύ θα ήθελα να υπήρχε ένα παγκόσμιο δημοψήφισμα με αυτό το ερώτημα να δω ποιος θα κέρδιζε. Το πείραμα έγινε….δεν έγινε τίποτα απολύτως και το μποζόνιο του Higgs είναι ακόμα στα αζήτητα.

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος πλέον κατά την πλειοψηφία του, θέλει και μπορεί να συνεχίσει να εξελίσσετε. Να φτάσει στα αστέρια. Να γίνει αθάνατος και να φτάσει ακόμα και στο τέλος του χρόνου.

 

Advertisements
Κλασσικό

One thought on “η μάχη της λογικής

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s