Επικαιρότητα,Πολιτική,Σκέψεις

Η κληρονομικότητα της έλλειψης υπευθυνότητας


Αυτά που θέλω να γράψω σε αυτή  την ανάρτηση τριγυρίζουν το μυαλό μου πολύ καιρό τώρα. Τις τελευταίες μέρες δε, ήταν κομματάκι και δύσκολο να συμμαζέψω τις σκέψεις μου καθώς και να κάτσω στον υπολογιστή, λόγο μιας ίωσης που με χτύπησε κατακέφαλα (με αρκετές μέρες υψηλού πυρετού).

Το τελειωτικό χτύπημα και αφορμή του να κάτσω κάτω και να συμμαζέψω αυτές τις σκέψεις ήρθε βλέποντας βουλή και ακούγοντας κάποιες κάποιες δηλώσεις με 39 φεύγα πυρετό (πάλι καλά γιατί θα είχα σπάσει τα νευρά μου αλλιώς). Οι οποίες αποτελούν έξοχα παραδείγματα των συνεπειών της διαχρονικής ανάπτυξης νοοτροπίας της έλλειψης υπευθυνότητας σε αυτή την χώρα.

Η ρίζες του προβλήματος πηγάζουν από τις εξής λογικές

α) ότι όλα τελικά θα λυθούν μόνα τους αν κάνουμε υπομονή.
β) ότι εγώ έχω δίκιο και εσύ πάντα άδικο.
γ) υπάρχουν ειδικοί για αυτά τα θέματα, δεν μου πέφτει λόγος.
δ) ψηφίζω γιατί δεν θέλω να ασχολούμαι με τα κοινά

Στην πρώτη κατηγορία υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κυρίως ηλικιωμένων (και μην ξεχνάμε ότι οι συνταξιούχοι σε αυτή την χώρα αριθμούνται στα 2.5 εκ και απαρτίζουν σχεδόν το 1/3 του πληθυσμού ή το 25% του εκλογικού σώματος) που αντιμετωπίζουν την κατάσταση λέγοντας επανειλημμένα πως η νέα γενιά είναι κακομαθημένη και ότι αφού αυτοί περάσαν μια φορά τα δύσκολα, έτσι θα τα περάσουν (όσο είναι ζωντανοί για να είμαστε ακριβείς) για άλλη μια φορά. Συνεχίζουν λέγοντας ότι οι νέοι θα πρέπει να μάθουν να κάνουν το σκατό τους παξιμάδι και να μάθουν να επιβιώνουν όπως αυτοί. Δεν μιλάνε αφηρημένα όμως έχω ακούσει πολλά παραδείγματα του τύπου «η εγγονή μου νομίζει ότι επειδή έχει μια δουλειά, θα πρέπει να βγάζει αρκετά για να ζήσει μόνη της» (με άλλο λόγια παντρέψουν κανέναν να βρεις την υγειά σου) ή «είναι κακομαθημένος γκρινιάζει και μπλέκει με ύποπτες φάτσες και κατεβαίνει σε πορείες» (πεπεισμένη ότι ο εγγονός μου είναι μπάχαλος).

(μικρή παρένθεση για να σημειώσω ότι είχαμε έναν γείτονα στο χωριό της μητέρας μου, που με φώναζε κακομαθημένο επειδή φόραγα παπούτσια αντί για γουρουνοτσάρουχα όπως έκανε αυτός στην ηλικία μου, λίγο άσχετο αλλά ουσιαστικά αυτοκτόνησε στα 101 του πίνοντας 2 λίτρα ξύδι)

Και γιατί βρε Χ γιαγιά πέρασες όλες τις κακουχίες; Αν δεν αγωνίστηκες για ένα καλύτερο μέλλον και ανήκεις απλά στην πρώτη κατηγορία, το πιθανότερο, για να βγαίνεις και να λες όλα αυτά, είναι ότι έκανες απλά αυτό, να περιμένεις και σε λυπάμαι. Έτσι η μόνη συμβουλή προς την νέα γενιά είναι το σκατό παξιμάδι και υπομονή να στρώσουν τα πράγματα. Κάποιοι άλλοι όμως πολέμησαν γιατί δεν ήθελαν τα παιδιά τους να περάσουν τόσο άσχημα όσο αυτοί. Ούτε εγώ θα ήθελα τα παιδιά μου να περάσουν χειρότερα από εμένα. Υποτίθεται ότι ο υπέρτατος στόχος μια κοινωνίας είναι η αυτοβελτίωση.

Άσε που στην τελική τα πράγματα δεν λύθηκαν μόνα τους…κάποιοι δώσανε την ζωή τους.Εσύ απλά τα επωμίστηκες.

Είσαι εσύ που επειδή δεν θα πάρεις χαμπάρι ότι οι μειώσεις των συντάξεων θα γίνουν αναδρομικά, θα παραμυθιαστείς ότι δεν σε έπιασαν και θα πας να ψηφίσεις πάλι τους πράσινους και μπλε κόκκους, που σημειωτέων ήδη συζητάνε την αναλογία ανάμιξης του μετεκλογικού κυβερνητικού σαπουνιού. Αλλά δεν έχει σημασία γιατί αυτοί ανήκουν στην τρίτη κατηγορία των ειδικών και εσύ ανήκεις και στην τέταρτη και δεν θες να σκας και να σου πέφτει λόγος.

Φυσικά δεν τα βάζω μόνο με τους προαναφερθέντες αλλά με μια συνέχεια γενεών που όταν ακούει τέτοιες ατάκες σκύβει το κεφάλι σχεδόν με τύψεις και συμφωνεί μαζί τους.

Όσοι παρακολουθούν λίγο τα πεπραγμένα της βουλής τα τελευταία χρόνια έχουν καταλάβει πολύ καλά ότι μόνο ειδικοί δεν είναι. Οι γνώσεις που διαθέτουν περί πολιτικής έχουν προκύψει μέσω παρακολούθησης των κοινών και διαβάσματος. Όταν ψήφιζες τον Χ ειδικό μπασκετμπολίστα δηλαδή πόσο ειδικός θα ήταν να σε αντιπροσωπεύσει στη βουλή; Μην χέσω.

Εχτές επίσης μάθαμε από τον αντιπρόεδρο της κυβερνήσεως ότι υπάρχει ο όρος εξουθενωτική πολυφωνία. Δεν χωράνε πολλές απόψεις σε ένα θέμα του φέρνεται ζαλάδα. Οι μόνες απόψεις που χωράνε είναι άντε δύο (άντε και κάτι ψίθυροι στο βάθος). Όπως δε τόνισε και ο Κακλαμάνης ο δικομματισμό είναι αναγκαίος γιατί χωρίς δικομματισμό η χώρα θα «μπει σε δύσκολες διαδικασίες». Βλέπεις οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι κουραστικές και δεν πληρώνονται αρκετά καλά για αυτό.

Advertisements
Κλασσικό

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s