ότι νάναι,Επικαιρότητα,Σκέψεις

Λογοκρισία


Σήμερα διάβασα για μια μικρή αναφορά σχετικά με την λογοκρισία στην Ελλάδα την εποχή της μεταπολίτευσης. Πως μια από τις υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ προεκλογικά το 1981 ήταν ανάμεσα σε διάφορα και η κατάργηση της λογοκρισίας. Παρόλα αυτά η λογοκρισία συνέχισε να ισχύει ακόμα και μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον μέχρι το 1988. Έτσι θα γράψω μια μικρή περίληψη από διάφορα άρθρα που βρήκα σκόρπια και σε έντυπο τύπο και στο διαδίκτυο. Δεν θεωρώ το ιστολόγιο αυτό ενημερωτικό, οπότε δεν θα ασχοληθώ καθόλου με το να δώσω συγκεκριμένες πηγές…ξέρετε που είναι ο γκουκγλις, χρησιμοποιήστε τον. Αυτό είναι απλά ένα μικρό τσίγκλισμα και δεν θα καλύψω όλα τα μέσα (πχ έντυπο τύπο, βιβλία, κινηματογράφο).

ΜΟΥΣΙΚΗ
Παρόλο την πτώση της δικτατορίας το 1974 η τακτικές λογοκρισίας διατηρήθηκαν και οι καλλιτέχνες ήταν υποχρεωμένοι, να καταβάλλουν παρτιτούρες και στοίχους στην «προληπτική και δευτεροβάθμια λογοκρισία» η οποία προστάτευε τα χριστά ήθη της συντηρητικής ελληνικής κοινωνίας.
Μια μικρή ανασκαφή περί λογοκρισίας στο διαδίκτυο σχετικά με το 1984 ήταν 2 επιστολές που είχαν Ο Τζίμης Πανούσης σχετικά με τον δίσκο «Αν η γιαγιά μου είχε ρουλεμάν» καθώς και του Παύλου Σιδηρόπουλου για το «Εν Λευκώ». Ο Παύλος Σιδηρόπουλος μέσο του διευθυντή διαφήμισης της EMI Θόδωρου Σαράντη κατάφερε και δημοσιεύτηκε στα περιοδικά «ΠΟΠ και ΡΟΚ» και «ΗΧΟ».

Η Εισαγγελία Αθηνών διέταξε την κατάσχεση όλων των αντιτύπων των Μουσικών Ταξιαρχιών και στο Εν Λευκώ παγορεύεται η μετάδοση από τους ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Βέβαια μια μορφή λογοκρισίας επιβιώνει ακόμα και σήμερα. Μπορεί να μην είναι άμεσα πολιτικά κατευθυνόμενη. Αλλά πολλά μουσικά κομμάτια κοσμούν τα ραδιόφωνα είτε κομμένα, είτε με το γνωστό μπιπ, μιας που καραδοκεί και το γνωστό ΕΣΡ.

ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ
Ταυτόχρονα μεταξύ 1981 και 1989 υπήρχε μια μαζική δίωξη πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών. Αναφορικά το «Το Ράδιο του Δρόμου» μεταδίδει το 1981 παράνομα μια εκπομπή με συζητήσεις άκρων αριστερών σε εβδομαδιαία βάση από διαφορετικές τοποθεσίες για να αποφύγουν την σύλληψη (τακτική που υιοθέτησαν και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί στην συνέχεια). Όπου τελικά έκλεισε 4 μήνες αργότερα από την ΚΥΠ.

Ο γνωστός σε όλους μας ΓΑΠ το 1986 ζητά δημοσίως να σταματήσει όλη η ιστορία με την λογοκρισία και το κυνηγητό των ραδιοφωνικών σταθμών. Ο επίσης γνωστός μας και «δημοκράτης» Άκης Τσοχατζόπουλος, τότε προϊστάμενος των κρατικών καναλιών απορρίπτει την πρόταση χωρίς δεύτερη κουβέντα. Φτου φτου ποιος σκέφτηκε να αφήσει ένα μάτσο άπλυτους να λένε ελεύθερα την γνώμη τους σε μια δημοκρατία.

Δύο Εβδομάδες αργότερα ο μπαμπάς ΓΑΠ προτείνει σύσταση επιτροπής υπέρ της ύπαρξης ιδιωτικής ραδιοφωνίας. Στις αρχές του 1988 ψηφίζεται σχετικό διάταγμα περί ραδιοφωνίας. Βέβαια, οι πρώτες άδειες δόθηκαν σχεδόν 1.5 χρόνο μετά, στο ενδιάμεσο είχαν ανοίξει ένας σωρός σταθμοί.

INTERNET
Το διαδίκτυο ως ένα εντελώς ελεύθερο μέσο μαζικής έκφρασης ιδεών δεν θα αργούσε ιδιαίτερα μετά την διάδοσή του (γουεμπ 2 και δεν συμμαζεύεται) να φτάσει η στιγμή που (αρχικά διεθνώς) οι πολιτικές δυνάμεις αυτής της χώρας θα συνειδητοποιούσαν, την δύναμη του και θα προσπαθήσουν να το λογοκρίνουν, μιας που η Ελληνική κοινωνία δεν έχει ξεπεράσει τα συντηρητικά χριστά ήθη της, και το δικαίωμα στην διαπλοκή. Έτσι το 2006 γίνανε οι πρώτες προσπάθειες για λογοκρισίας των ελληνικών μπλογκς, η οποία πήγε εν μέρη άπατη μετά την απόφαση του 2008 του πρωτοδικείου Ροδόπης. (εδώ θέλει μεγάλη ανάλυση).

Advertisements
Κλασσικό

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s