Καλλιτεχνικά,Κινηματογράφος

13η μέρα διακοπών: ταινίες


Με μόνο 2 μέρες καθισιού και ρέκλας να απομένουν στο πρόγραμμα, έπεσε σοβαρή μελέτη ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Αρχικά ξεκίνησα βλέποντας και τις δύο εκδόσεις του «The day the earth stood still» 1951 και 2008 αντιστοίχως.

Ενώ η βασική δομή είναι παρόμοια, προφανώς, η πλοκή και η υπόθεση όμως διαφέρει αρκετά από την μια ταινία στην άλλη. Οι περισσότερες αλλαγές στην πλοκή αφορούν κυρίως τον εκσυγχρονισμό της αρχικής έκδοσης, μια που αν ήταν πιστό αντίγραφο θα περιείχε πολλές αναχρονιστικές σκηνές καθώς και μια εποχιακή προπαγάνδα που πλέον ακόμα και ο πιο ανίδεος θεατής θα έβρισκε σαχλή.

Σε καμία περίπτωση δεν υπονοώ ότι η παλιά και αυθεντική έκδοση της ταινίας είναι κακή, αντιθέτως είναι αρκετά ανώτερη της επανέκδοσης. Απλά επειδή γυρίστηκε το 1951 δυσκολεύεται να ξεφύγει από τα πολιτικά, κοινωνικά και οικολογικά κλισέ της εποχής, και γιατί να ξεφύγει άλλωστε.

Η δομή είναι η εξής. Ένας εξωγήινος έρχεται στην γη, μαζί με ένα ρομπότ για να μεταφέρουν ένα σημαντικό μήνυμα στους γήινους.

Οι ταινίες είναι βασισμένες στο διήγημα «Farewell to the Master» του Harry Bate. Μετά τις εικονίτσες μερικά spoilers αν και είναι κυρίως για την ανάλυση του θέματος.

Και στις δύο ταινίες ο εξωγήινος (με το όνομα klaatu) αρνείται να αποκαλύψει το μήνυμα σε οποιονδήποτε (ούτε στον πρόεδρο της Αμερικής) παρά μόνο σε μια συγκέντρωση όλων των αντιπρόσωπων από όλα τα έθνη της γης.

Στην ταινία του 1951 γίνεται μία προσπάθεια η οποία αποτυγχάνει κυρίως λόγο του ψυχρού πολέμου. Στην ταινία του 2008 είναι κάτι του στυλ…πάρε τον μπούλο που θα σε αφήσει η μεγάλη ισχυρή Αμερική να της πεις τι θα κάνεις. Στην συνέχεια καταφέρνει να αποδράσει και ζει μέσα στον κόσμο μας για να μας παρατηρήσει και να μας μάθει καλύτερα. Ενώ στην κλασσική ταινία του 51 τα καταφέρνει αρκετά καλά (μιας που δεν αποκαλύπτεται το πρόσωπό του στον media-κο ανθρωποκυνηγητό) στην ταινία του 08 παίρνει τον μπούλο μιας που τον κυνηγάνε θεοί και δαίμονες(όχι αυτοί της Βίσση), γνωρίζοντας την φάτσα του.

Το τελικό μήνυμα είναι και αυτό κάπως διαφορετικό.

Η ταινία του 1951 άθελα της περνάει και κάποια θρησκευτικά μηνύματα, παρά τις αντίθετες προθέσεις του σκηνοθέτη. Σε σημείο που χρειάστηκε να παρέμβει η εταιρία παραγωγής (και να τα κάνει υπό μια έννοια λίγο ποιο σκατά, χώνοντας σε μια πολύ χαρακτηριστική ατάκα μια παραπομπή για το άγιο πνεύμα) γκρεμίζοντας την πιθανή ταύτιση του klaatu με του Ιησού(πάθη-θάνατος-ανάσταση). Την οποία βέβαια δεν την γλύτωσαν γιατί το κοινό της εποχής ήταν κάπως βλαμμένο (όχι ότι τώρα πάει πίσω).

Στην καινούρια ταινία το σουλούπωσαν λίγο (κατά την γνώμη τους) χτίζοντας μια πιθανή ταύτιση με τον Νώε (ούτε ένα scifi της προκοπής χωρίς θρησκευτικές μαλακίες βρωμοαμερικανάκια). Γεννιέται, βασανίζεται και μετά μαζεύει ζώα.

Προτείνω άμα σας αρέσουν οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας να δείτε και τις δύο. Η ταινία του 1951 θεωρείται και από τους ειδικούς …μια από τις καλύτερες του είδους.

Advertisements
Κλασσικό

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s