ότι νάναι,Κινηματογράφος

διακοπές τέλος:επιστροφή στο παρελθόν


Φτου,πάνε και οι λίγες μέρες άδειας που είχα 10 εργάσιμες για την ακρίβεια αλλά με κάτι σαββατοκύριακα και παναγίες ανέβηκαν στις 17.

Έτσι συνέχισα να καίγομαι, όχι μόνο από τον ήλιο, αλλά από την προβολή παλιών ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Αυτή την φορά αποφάσισα να παρακολουθήσω κάτι πιο ρηχό από το «the day the earth stood still». Έτσι όπως είναι και αρκετά προφανές από τον τίτλο είδα όλη την τριλογία του «back to the future».

Θυμάμαι ακόμα την πρώτη φορά που είχα καθίσει να δω τις ταινίες.Είχα δει το εξώφυλλο στο βίντεο club και με είχε ενθουσιάσει απίστευτα. Ήμουν περίπου 10 χρονών τότε.

Αυτό που με είχε εντυπωσιάσει τότε και συνεχίζει να με εντυπωσιάζει και τώρα είναι ότι η θεωρία του για τα παράδοξα των ταξιδιών του χρόνου είναι αρκετά συνεπές και γιαυτό το λόγο δεν χρειάζεται να πέφτεις συνέχεια σε διάφορα ηθικά διλήμματα. Η κάθε πράξη, έτσι, άλλαζε σχεδόν στιγμιαία την ροή της γραμμής του χρόνου σχηματίζοντας διακλαδώσεις.

Λίγους μήνες αργότερα είδα και το δεύτερο μέρος της τριλογίας, πάλι σε βιντεοκασέτα, μόλις είχε πρωτοβγεί. Αν και θυμάμαι καθαρά ότι οι σεναριακές επαναλήψεις με είχαν ενοχλήσει αρκετά, πλέον καταλαβαίνω το λόγο και το σκοπό τους. Η εξήγηση είναι απλή, μπορεί οι εποχές, η τεχνολογία και τα πράγματα να αλλάζουν, αλλά η ανθρώπινη συμπεριφορά αλλάζει με πολύ αργότερους ρυθμούς.

Η σκηνή που μας είχε εντυπωσιάσει όλους στο δεύτερο μέρος εκείνη την εποχή ήταν φυσικά η σκηνή με το ιπτάμενο σκειτμπορντ. To 2008 ένας καλλιτέχνης ονόματι NILS GUADAGNIN έφτιαξε ένα πραγματικό λειτουργικό αντίγραφό για μια έκθεση. Φυσικά δεν μπορεί να σηκώσει άνθρωπο αλλά από μόνο του αιωρείται.

Την τρίτη ταινία την είδα στους κινηματογράφους όταν ήμουν 12, αφού είχε έρθει στην χώρα μας μια σχετική καθυστέρηση, όπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή (πολλές φορές μέχρι και ένα χρόνο αργότερα και βάλε).

Η τρίτη, ως γνωστών είναι ένα μείγμα γουέστερν και τις γνωστής σεναριακής επανάληψης, που όμως λόγο της μεγάλης χρονικής διαφοράς (1885) δεν είναι τόσο άμεσα αντιληπτή (τουλάχιστον σε ένα παιδάκι της ηλικίας μου τότε).

Άντε από αύριο επιστροφή στην δουλειά και στα κάτεργα του παρελθόντος.

Advertisements
Κλασσικό

One thought on “διακοπές τέλος:επιστροφή στο παρελθόν

  1. Παράθεμα: το δικό μου 2013 μέσα από εικόνες και αναμνήσεις | Τράβα Καζανάκι

Δεν δαγκώνω γράψε κάτι

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s